MEDISCHE QIGONG

Qigong betekent het kunnen omgaan met qi (de kunde bezitten om met energie om te gaan).
Zo kan je door bijv. taiji quan (Chinese bewegingoefeningen)  je eigen qi in beweging houden en zo jezelf gezond houden. D.m.v. qigong doe je hetzelfde, doch kan je nog veel meer.

Door qigong te beoefenen kan je je eigen immuniteitsysteem, je ademhalingsysteem, je hart en bloedvatensysteem, je zenuwstelsel, je hormonensysteem en je verteringstelsel versterken.

Bovendien kan je met qigong , d.m.v. specifieke ademhaling – en voorstellingsoefeningen toxische stoffen en slechte emoties en gedachten verwijderen.

Qigong oefeningen voert men individueel of in groep uit in lig, zit en stand, zowel in een beweging als in rust (zonder beweging).

De te behandelen persoon kan zich ook met qigong laten behandelen door de qigong therapeut of qigongdokter.

      Waaruit bestaat een eerste qigong behandeling ?

  1. Eerst wordt een gesprek gedaan en een onderzoek uitgevoerd: het nemen van de pols, het bekijken van de tong, het onderzoek van het lichaam.
  2. Ten 2de volgt een qigong behandeling van de patiënt op tafel, al dan niet aangevuld met en acupunctuurbehandeling en/of tuina anmo (massage) behandeling.
  3. Ten 3de worden qigong oefeningen meegegeven om thuis zelf te oefenen. Dit kan zijn in de vorm van een meditatie, een beweging/ademhalingsoefening, een zelfmassage, een mantra (het reciteren van een uitspraak die inwerkt op het onbewuste).

 

Soms kan de behandeling meer uit punt 2 bestaan soms meer uit punt 3 afhankelijk van de noden van het moment. Een raadpleging kan dus ook uitsluitend uit puur geven van oefeningen en meditaties bestaan.